Bedford Girls’ School, Science Laboratories

Refurbishment of existing science labs and creating a new Innovation Centre

Project Overview

Conversion of an under-utilised space and refurbishment of existing science labs, creating STEM inspired learning space and an iCreate flexible learning area

The project consisted of 5 chemistry laboratories, prep room, staff work room, Head of Sciences offices, chemical store and an iCreate work space boasting a large 9 LED screen display encased by a contemporary glass wall.

The Challenge

The project was managed to a tight 7 week programme during the summer holidays.  Careful and thorough planning needed to be carried out to ensure site constraints and service diversions were dealt with ahead of the main works to avoid any delays during the tight programme window.

Modern and new design philosophy’s of the laboratory equipment and furniture were implemented and the design approval process needed careful management to ensure it adhered to the school’s expectations.

Our process

1

Understanding and Developing Client Brief

It is paramount to implement the right design team to develop and consider all available options for the project.
2

Planning and Preparation

A key step in any project – to identify and remove any risks and objects to ensure the project runs safely and smoothly once on site.
3

Construction Phase

Selection of a competent contractor to work alongside the school and design team. Close monitoring of progress and quality throughout the project to ensure the finished product meets client expectations.
1
/

The Outcome

The new Science Innovation Centre was completed on time and on budget without compromise to the highest of standards.

The spaces created are all aesthetically pleasing, creative, flexible and inspiring work spaces for students and teachers.

Do you have a project you would like to discuss?